om staden

DOKUMENTÄRFILMER OM ARKITEKTUR OCH STADSBYGGNAD

 

1972

Packa ihop

Möten med boende i det nybyggda miljonprogramsområdet Hammarkullen i Göteborg.

 

1973

Ett hus i min famn

En utglesning sker av landsbygden. Konstnären Anders Åberg gör husporträtt av övergivna gårdar, nedlagda sågverk, Folkets hus och Konsumbutiker.

 

Kollektivhuset

En revolutionerande idé på 1930-talet. Hur är det idag? Om familjehotell, servicehus och kollektivbyar i Danmark och Sverige.

 

Fritidshuset en dröm?

Från små kolonistugor till stora sommarvillor. En brokig boendeform som är ett grönt sätt att leva.

 

 

1974

Riv inte

Bygg istället om den halvmiljon gamla bostäder som finns i landet. Gamla bostadsområdena

i Göteborg, Stockholm och Norrköping måste moderniseras!

 

Vi vill bo kvar

Gamla hus som rustas upp av de boende på Pipersgatan i Stockholm och Kommendantsängen i Göteborg. Hus som får nytt liv.

 

Vem vill bo i ett bryggeri?

Några gamla industribyggnader borde få ett bättre öde än att rivas. Om Gasklockan Och Münchenbryggeriet i Stockholm och den gamla industribebyggelsen i Norrköping.

 

 

1975

Visby skall bevaras

En medeltidsstad som valts ut som studieobjekt under Byggnadsvårdsåret.

 

Småhus till varje pris

Serie i två delar. Tätt och lågt, kan vi bo i lägenhet på marken som alternativ till höga bostadshus? Småhusbyggande i Danmark skapar bättre gemenskap.

 

Bygg bättre bostäder

Brittgården i Tierp och Bruket i Sandviken är nya bostadsområden av den omtalade arkitekten Ralph Erskine.

 

 

1976

Den glömda staden

Små fattiga kommuner har inte råd att ta hand om sina hus. I Söderköping och Arboga står medeltida hus och förfaller.

 

Att bygga stad och land.

Några tankar kring stadens utveckling från enkel by till den nästan upplösta moderna staden.

 

 

1977

Städer i förvandling.

Parkeringshus och trafikkaruseller. Domus och Tempo vid stora torget. Västerås, Norrköping, Södertälje och Uppsala som drabbas hårt av rivningsraseriet.

 

1978

Stoppa skoporna.

Ockupationen av husen på Krukmakargatan som hotas av rivning. Samma sak händer med andra äldre bostadsområden i svenska städer, där det behövs billiga lägenheter.

 

Bologna.

Rädda en 1500-talsstadsdel. Här kastar man inte ut de boende när den gamla staden rustas upp. Staden är ett föredöme när det gäller att bevara den äldre bebyggelsen.

 

Trädgårdsstaden

Om några engelska nya städer som Welwyn Garden City, där innevånarna bor och arbetar inom gångavstånd nära naturen. Liknande bostadsområden finns i Landala i Göteborg och Enskede i Stockholm.

 

 

1979

Storgårdskvarteret

I första världskrigets skugga växte nya och bra bostadsområden för arbetarbefolkningen fram i Wien. Denna form av storgårdar kom att bli förebilder för liknade bostadsområden i Sverige.

 

Rivningsraseriet

Om hotade bostadshus i Haga Olskroken, Järnet, Mullvaden och Lustgården. Går det att stoppa grävskoporna med civil olydnad? Kan nybyggnad anpassas till de gamla kvarteren?

 

 

1980

Gatorna som försvann

Under 1960-talet revs mer än sexhundra hus i Stockholm. Gator försvann och med dem människorna. En personlig skildring av en barndomsstad.

 

Vi bor kvar - där vi bor

Granskning av ett omdiskuterat rivningsbeslut. Posthuset vid Brunkebergstorg och en husockupation på Götgatan. Där folk vägrar flytta eftersom de inte vill ha en lyxrenovering.

 

 

1981

Framtidstaden

Under slutet 1920-talet finner vi rötterna till det moderna bostadsbyggandet. Ny teknik och former utvecklades inom arkitekturen. Det bästa finns i Tyskland där Bauhausskolan fick stort inflytande.

 

Vem älskar Flemingsberg?

Debatt om ett omdiskuterat bostadsområde och våra nya förorter i miljonprogrammets spår.

 

Uno Åhrén – Porträtt av en arkitekt och modernist

Banbrytande inom svensk arkitektur.

 

 

1983

Byggarna

En serie på fem filmer från hela världen. Där det berättas hur människan byggt från antiken till idag. Hur hon använt olika material som trä, tegel, järn och betong. Första delen börjar i romarriket, där betongen uppfanns för två tusen år sedan.

 

1984

Den stängda dalen

Om bönder som lever på tusen meters höjd i Valchiusella i norra Italien. Där tiden stått stilla i de små alpbyarna och många kvinnor ensamma brukar jorden.

 

1987

Hundra år av cement

En tillbakablick på det moderna byggandet av broar, vattenverk och massframställning av hus på gott och ont.

 

1992

Staden i mitt hjärta

En kritisk granskning av den stora rivningsvågen på 1950 och 1960-talet. I gamla och nya bilder syns Klara kvarteren och Nedre Norrmalm. Vi får träffa människor som bott och arbetat i de gamla kvarteren.

 

1993

Stadens själ

En personlig betraktelse av stadens liv. En film som tar upp de mindre städernas förvandling. De drabbades ofta hårdare än våra storstäder

 

1998

En kluven stad

Om Stockholms hjärta, Gamla Stan, som många gånger varit hotad av rivning. Centralbron har kluvit staden i två delar. Riddarholmskyrkan och andra äldre byggnader hotas av att skaka sönder av trafiken.

 

Järla sjö

Ett gammal industriområdet som omvandlats till trädgårdsstad med Alfa Lavals gamla turbinhall i tegel bevarad.

 

 

2000

Vällingby - framtidsstaden

Den världsberömda ABC staden som började planeras för femtio år sedan. En framtidsstad med spännande arkitektur som var vår första större förort. Nu behöver den rustas upp och förnyas.

 

2002

Filmen om Filmstaden

En legendarisk plats där hundratals svenska filmer spelats in. Nu är det slut och de gamla ateljéerna hotas av rivning. Vi får följa inspelningar från 1920 till idag och träffa en del som var med då det begav sig.

 

Göteborg - en resa i tiden

En serie i fyra filmer. Genom egna och arkivfilmer från 1903 till 1980 görs en vandring genom stadsdelar som försvunnit och en del som renoverats. Människor och miljöer i en snabbt växande hamnstad.

 

 

2004

När Domus kom till stan

En film om den största stadsomvandling som skett i vårt land. På 1960 och 1970 talet offrades den gamla bebyggelsen i de flesta städerna av Domus, Epa, Tempo och Åhlens. Städerna blev lika var man än kom.

 

2005

Min farbror Le Corbusier

Ett möte med Kerstin Rääv vars mamma gifte sig med den kände franska arkitekten Le Corbusiers bror. Hon och Corbusier kom varandra nära och han betydde mycket för henne.

 

Malmö - en resa i tiden

En serie i två filmer om en stad som drabbades hård av rivningsraseriet. Särskilt stadsdelar från 1600-talet som Caroli. En tillbakablick med hjälp av arkivfilm och personliga minnen.

 

 

2007

Kungsträdgården

Under ett år följer vi livet i kungens gamla före detta trädgård från 1500-talet. Denna stadspark omgiven av en pulserande storstad ligger den som en del av stadens hjärta.

 

2012

Vasa 1628, människorna, skeppet och tiden.

En dramadokumentär i tre filmer om hur var det att leva i en växande huvudstaden Stockholm, under stormaktstiden då skeppet Vasa byggdes.

 

2013

Spelet om Stockholm

En serie i två filmer. Om det maktspel som låg bakom besluten för ett nytt city. Då stora trafikleder drogs fram. En del byggdes, andra hamnade i malpåse. Är den gamla staden ett ideal som tappades bort på vägen i välfärdssverige?

 

© SUECIA FILM 2017